LIGHTHOUSE-RCT: Forebyggende indsats til forældre i behandling i voksenpsykiatrien
LIGHTHOUSE-RCT er et forskningsprojekt, der har til formål at reducere psykisk mistrivsel hos forældre med psykiske lidelser i behandling i voksenpsykiatrien. Samtidig har projektet til formål at fremme trivsel og forebygge mistrivsel hos deres børn. Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Psykoterapeutisk Center Stolpegård, Nationalt Videnscenter for Tidlig Indsats og Familieforskning (CIF) ved Københavns Universitet og Anna Freud Centret ved University College London.
Lighthouse Parenting Program er et forældreprogram målrettet sårbare forældre, der f.eks. har psykiske lidelser eller misbrug. Programmet er udviklet af Gerry Byrne fra Anna Freud Centre og Oxford Universitet. Formålet med Lighthouse-programmet er at reducere psykisk mistrivsel hos forældrene og styrke relationen mellem forældre og børn samt børnenes trivsel og udvikling. Programmet fokuserer på at forbedre forældrenes evne til at mentalisere (refleksiv funktion) - altså evnen til at forstå og reflektere over både egne og barnets mentale tilstande som tanker, følelser og behov. Forældres refleksive funktion kan sammenlignes med en muskel, der bliver stærkere gennem træning i programmet. Refleksiv funktion er vigtig for en sund forældre-barn relation og for barnets trivsel og udvikling. Forskning viser dog, at forældre med svære psykiske lidelser kan have vanskeligheder ved at mentalisere sig selv og deres børn, hvilke kan have konsekvenser for børnenes trivsel. Det er veldokumenteret, at børn af forældre med psykiske lidelser ofte er i en udsat position og klarer sig dårligere på en række områder sammenlignet med andre børn.
Lighthouse Parenting Program er tidligere blevet evalueret i pilotstudier bl.a. med sårbare forældre i England og med forældre med psykiske lidelser i Tyskland, hvilket har vist lovende resultater.
Forskningsprojektets formål
- At foretage en systematisk kortlægning og metaanalyse af forebyggende indsatser til forældre med psykiske lidelser med fokus på outcomes hos børnene (fx udvikling af psykisk lidelse, livskvalitet, socioemotionel udvikling mm).
- At afprøve Lighthouse til forældre med forskellige psykiske lidelser som et tillæg til standardbehandlingen i voksenpsykiatrien.
- At sammenligne effekten af forældreprogrammet Lighthouse med det eksisterende tilbud til børn som pårørende i Region Hovedstadens Psykiatri.
- At undersøge og evaluere programmets anvendelighed og implementering i voksenpsykiatrisk praksis.
Hvis programmet viser positive effekter, er ambitionen at implementere det på tværs af regioner i psykiatrien.
Om projektet
Projektperiode: 1. september 2023 - 31. august 2026.
Ph.d.-studerende i delt stilling: Emilie Hestbæk, cand.psych, forsøgsleder.
Vejledere: Mette Skovgaard Væver (CIF) og Sebastian Simonsen (Psykoterapeutisk Center Stolpegård).
Co-vejleder: Michelle Sleed, University College London.
Projektet blev igangsat i foråret 2023, og dataindsamlingen forventes afsluttet i marts 2028.
Resultaterne vil blive offentliggjort løbende.
Finansiering
Projektet er finansieret af Trygfonden og Danmarks Frie Forskningsfond samt med yderligere medfinansiering fra Region Hovedstadens Psykiatri.