Principper bag ABC for mental sundhed

ABC. Foto: Rafael Zajac, Aalborg Kommune

ABC for mental sundhed kan forstås som en principbaseret tilgang. Det vil sige, at ABC for mental sundhed således ikke er en standardiseret, manualbaseret intervention, som følger bestemte procedurer og skal implementeres på samme måde alle steder.

Ved en principbaseret tilgang arbejdes der med nogle overordnede principper for arbejdet med, i dette tilfælde, mental sundhedsfremme. Det er nogle principper, som går igen, uanset om der udvikles indsatser til at fremme mental sundhed på en skole, et ældrecenter eller et bosted for psykisk sårbare. Principperne kan guide den lokale tilpasning og implementering af ABC for mental sundhed og samtidig sikre, at der arbejdes med kerneelementerne i ABC for mental sundhed.

Fem principper

Arbejdet med ABC for mental sundhed bør guides af følgende fem principper:

 

Tænk universelt - Mental sundhed vedrører alle

ABC for mental sundhed er den første forskningsbaserede universelle mental sundhedsfremme-indsats i Danmark, der retter sig mod hele befolkningen. I partnerskabet ABC for mental sundhed arbejder vi for, at alle, uanset udgangspunkt, har følelsen af, at de har noget og nogen at stå op til om morgenen. Ligesom det er vigtigt, at vi som mennesker vedligeholder vores fysiske sundhed, er det også vigtigt, at vi løbende styrker og vedligeholder vores mentale sundhed. Det gælder, uanset om vi er unge, gamle, syge, raske, rige eller fattige. Mental sundhed vedrører os alle.

I løbet af livet vil vi alle opleve perioder med trivsel og perioder med mistrivsel – vi bevæger os i løbet af livet på det, vi kalder ”det mentale sundhedsspektrum”. I den ene ende af spektret er vi i trivsel og har det godt, mens vi kan opleve mistrivsel, depression og psykisk sygdom i den anden ende af spektret. Mental sundhed er således en kontinuerlig proces, der udvikles og ændres igennem hele livet. Der er meget, der har betydning for, hvor på det mentale sundhedsspektrum vi befinder os. Mennesket er et socialt væsen, vi er afhængige af hinanden, og vi påvirker hinanden på både gruppe- og samfundsniveau. Trivsel smitter, og vores handlinger gør en forskel for os selv og vores omgivelser.

Indsatser og aktiviteter under ABC for mental sundhed kan rette sig mod den brede befolkning eller mere specifikt mod forskellige målgrupper. Afhængigt af målgruppen kan det være forskelligt, hvad der føles meningsfuldt at engagere sig i, samt hvilke fremmende faktorer og barrierer der kan være for deltagelse. Partnerne i ABC for mental sundhed har hver især viden om og erfaring med, hvor og hvordan man bedst kan nå og arbejde med forskellige målgrupper. Partnerne har fokus på forskellige målgrupper, men ABC-rammen binder de forskellige indsatser sammen og danner et fælles grundlag for både opkvalificering, aktiviteter og kommunikation.

Det første princip understreger vigtigheden af at tænke universelt og bredt i arbejdet med mental sundhedsfremme, for mental sundhed vedrører alle og er lige så vigtigt at styrke og vedligeholde som fysisk sundhed.

Læs mere om de fem principper i bogen ABC for mental sundhed – sundhedsfremme for alle (side 20-25).

 

 

Anvend ABC-budskaberne: Gør noget aktivt, gør noget sammen og gør noget meningsfuldt

Det andet princip i arbejdet med ABC for mental sundhed er at anvende ABC-budskaberne (gør noget aktivt, gør noget sammen, gør noget meningsfuldt). ABC-budskaberne er forskningsbaserede og handlingsorienterede anbefalinger til at styrke egen og andres mentale sundhed. Hensigten er at engagere mennesker i en adfærd, der kan fremme og vedligeholde god mental sundhed og trivsel.

Princippet om at anvende ABC-budskaberne handler om at udbrede viden om og kendskab til, at det at ”gøre ABC” kan bidrage til bedre mental sundhed og trivsel. Budskaberne skal ses som en mental sundheds-pendant til fx Sundhedsstyrelsens anbefalinger til at holde sig fysisk sund ved bl.a. at være aktiv mindst 30 minutter hver dag eller spise seks stykker frugt og grønt om dagen. ABC-budskaberne er enkle og samtidig meget brede, da det er muligt at gøre noget aktivt, gøre noget sammen og gøre noget meningsfuldt på mange forskellige måder. Det er ikke så vigtigt, hvordan vi er aktive, sammen og gør noget meningsfuldt. Derimod er det vigtigt, at vi holder os aktive, indgår i sociale relationer og engagerer os i aktiviteter og involverer os i udfordringer eller fritidsinteresser, der føles meningsfulde og relevante for os.

Ved at anvende ABC-budskaberne aktivt i indsatser, oplysning, kampagner og initiativer er vi i partnerskabet med til at styrke befolkningens viden om, at det er muligt at gøre noget for sin egen og andres mentale sundhed, og hvordan det kan gøres. Derved fremmer vi befolkningens viden og handlekompetence i forhold til mental sundhed – det, der på engelsk kaldes mental wellbeing literacy. Jo flere der bruger budskaberne eksplicit, jo større er sandsynligheden for, at de når hele vejen ud til befolkningen. Desuden kan en udbredt brug af budskaberne bidrage til at skabe en synergieffekt – altså at den samlede effekt af aktiviteterne er større end summen af de enkelte aktiviteter, fordi slutbrugeren vil støde på ABC-budskaberne i flere sammenhænge.

ABC for mental sundheds andet princip er at anvende ABC-budskaberne. Det handler både om at øge befolkningens viden om og kompetencer i forhold til, hvad man kan gøre for at styrke egen og andres mentale sundhed.

Læs mere om de fem principper i bogen ABC for mental sundhed – sundhedsfremme for alle (side 20-25).

 

 

Anlæg en salutogen tilgang: Fokus på mentalt sundhedsfremmende faktorer og rammer

Det tredje princip bag ABC for mental sundhed er at anlægge en salutogen tilgang til arbejdet med mental sundhedsfremme. At arbejde salutogent betyder kort fortalt at fokusere på faktorer, der skaber og fremmer sundhed, i modsætning til at fokusere på forebyggelse af faktorer, der forårsager sygdom (patogenese). Den salutogene tilgang er inspireret af Antonovsky.

Ved at anlægge et salutogent perspektiv på mental sundhed sættes der fokus på at gøre mere af det, der fungerer, og skabe bedre betingelser for mental sundhed. Som et konkret eksempel på det arbejder vi i ABC for mental sundhed bl.a. med dagsrejsen og mikrohandlinger. Mikrohandlinger kan være helt små handlinger som at slukke en andens glemte cykellygte eller tage kaffe med til sin kollega. Mikrohandlinger indeholder værdimæssigt de samme egenskaber som det at arbejde frivilligt og gøre noget uegennyttigt – og kan være et nemt første skridt mod ny adfærd. ABC-budskaberne (gør noget aktivt, gør noget sammen og gør noget meningsfuldt) kan ses som tre knapper, der kan skrues op og ned på – fx gennem mikrohandlinger.

Med ABC for mental sundheds tredje princip om at opbygge en salutogen forståelse af mental sundhed sættes der fokus på at fremme faktorer og rammer, der skaber god mental sundhed og trivsel.

Læs mere om de fem principper i bogen ABC for mental sundhed – sundhedsfremme for alle (side 20-25).

 

 

Samarbejd på tværs: Mental sundhed er noget, vi skaber sammen

Mental sundhedsfremme kan forstås som en tilgang til at skabe og styrke god mental sundhed og trivsel på individ-, gruppe- og samfundsniveau. ABC for mental sundhed søger at bygge bro mellem internationale anbefalinger, forskning, politik og praksis relateret til mental sundhedsfremme. Det fjerde princip handler om at samarbejde på tværs af faggrupper, sektorer, discipliner, arenaer mv. Mental sundhed er nemlig noget, vi skaber sammen.

Mental sundhedsfremme skal således tænkes bredt på tværs af faglige skel, sektorer og niveauer – lige fra makropolitik til lokal praksis.

For at støtte op om dette princip er ABC for mental sundhed organiseret som et nationalt partnerskab, hvor indsatsen løftes i fællesskab af forskere, foreninger, organisationer og kommuner. I en lokal sammenhæng kan det handle om at tænke mental sundhedsfremme på tværs af forvaltninger i en kommune eller at samarbejde på tværs af kommune, organisationer og det lokale foreningsliv – med inddragelse af de slutbrugere, som indsatserne henvender sig til. Det handler også om at sætte mental sundhedsfremme højt på dagsordenen hos lokale beslutningstagere og myndigheder, så mental sundhedsfremme får politisk og ledelsesmæssigt fokus og prioriteres. Udbredt brug af ABC-rammen på tværs af organisationer og sektorer kan også bidrage til at skabe en synergieffekt – altså at den samlede anvendelse og udbredelse af ABC for mental sundhed styrkes.

Det fjerde princip om at samarbejde på tværs af fagligheder og sektorer understreger, at mental sundhed er noget, vi skaber sammen. Princippet er med til at sikre, at arbejdet med ABC for mental sundhed forankres bredt og tværgående.

Læs mere om de fem principper i bogen ABC for mental sundhed – sundhedsfremme for alle (side 20-25).

 

 

Tilpas initiativer lokalt: Brug ABC-brillerne på nye og eksisterende indsatser

Arbejdet med mental sundhedsfremme afhænger i praksis ofte af en række lokale faktorer, såsom hvem målgruppen er, ressourcer, formål med den konkrete indsats osv. Partnere i ABC for mental sundhed udvikler og implementerer lokale initiativer, der sigter mod at påvirke den enkeltes adfærd og skabe støttende miljøer til at styrke og vedligeholde god mental sundhed. Indholdet i de lokale initiativer kan variere, afhængigt af hvilken organisation eller kommune de gennemføres i, men det er vigtigt, at initiativerne tilpasses de lokale kontekster. ABC for mental sundhed skal gøres praksisnær og gerne kobles op på konkrete tiltag eller eksisterende målsætninger inden for organisationen eller kommunen. Indsatsen skal oversættes, omsættes og tilpasses til de lokale kontekster, som indsatsen skal implementeres i.

Erfaringer fra partnerskabet peger på, at der, for at skabe forankring af ABC for mental sundhed i en kommune eller organisation, bør sikres medejerskab blandt ledelse, medarbejdere og/eller frivillige, hvilket fx kan ske gennem sidemandsoplæring eller ved at arbejde ud fra et aktionslæringsmindset. Ligeledes kan et udbredt kendskab og medejerskab til arbejdet med ABC for mental sundhed være med til at gøre den lokale implementering kulturbåren frem for personbåren.

Det anbefales at koble arbejdet med ABC for mental sundhed til eksisterende prioriteringer og målsætninger i ens organisation og se på sin praksis gennem såkaldte ABC-briller for at finde ud af, hvor og hvordan ABC-rammen kan indtænkes, og hvor der evt. kan skrues op for A’et, B’et eller C’et. Ved at tage ”ABC-brillen” på kan man styrke det mentalt sundhedsfremmende fokus i aktiviteter og indsatser og skabe bedre rammer og betingelser for mental sundhed og trivsel.

Det femte princip er altså, at ABC for mental sundhed skal tilpasses den lokale kontekst, og at ABC-aktiviteter og -initiativer udvikles med de lokale forhold for øje. Brugen af ABC-brillerne styrker det mentalt sundhedsfremmende fokus i aktiviteter og indsatser – og skaber dermed gode rammer og betingelser for befolkningens mentale sundhed og trivsel.

Læs mere om de fem principper i bogen ABC for mental sundhed – sundhedsfremme for alle (side 20-25).