Hvad er ABC for mental sundhed?

Visionen for ABC for mental sundhed er at fremme mental sundhed og trivsel i den danske befolkning. Mental sundhed er alt det, der gør livet værd at leve. Det er vigtigt, at vores krop fungerer, men det er mindst lige så vigtigt, at vi trives og har det godt.

Gennem A) aktivitet, B) fællesskab og C) meningsfuldhed kan vi forbedre og styrke vores mentale sundhed. Der er mange forskellige måder og niveauer, vi kan handle på. Fx ved at gøre noget godt for andre, være med i en madklub, læse en bog, spille et spil, starte en cykelklub, engagere sig i noget man brænder for, være frivillig, gå en tur, snakke med naboen, spille fodbold med vennerne, give tid til ro og fordybelse eller være en del af den lokale idrætsforening. Det handler om at finde ud af, hvad der giver livet mening, glæde og værdi for den enkelte. For det er helt fundamentalt for vores mentale sundhed, at vi har følelsen af at have noget og nogen at stå op til om morgenen.

Det handler om at finde ud af, hvad der giver livet mening, glæde og værdi.

ABC for mental sundhed er en sundhedsfremmende indsats, der udfordrer det eksisterende fokus på risikogrupper og særligt udsatte, for mental sundhed vedrører os alle. På samfundsniveau er vi nødt til at investere i og prioritere mental sundhedsfremme – ved siden af forebyggelse og behandling. ABC for mental sundhed er den første forskningsbaserede indsats, der retter sig mod hele befolkningen, og den lægger et positivt og handlingsorienteret fokus på mental sundhed, så det ikke alene omfatter risici for sygdom, men også omfatter alt det, der fremmer trivsel og styrker os som mennesker.

Den enkeltes mentale sundhed ændres og udvikler sig igennem hele livet, og mental sundhed er noget, vi skaber sammen. Trivsel smitter nemlig i en skoleklasse, på en arbejdsplads, i en idrætsforening osv., og som mennesker påvirker vi hinanden, ligesom vi bliver påvirket af vores omgivelser.

ABC for mental sundhed

ABC for mental sundhed bidrager med konkrete forskningsbaserede råd til, hvad vi selv kan gøre for at styrke vores egen og andres mentale sundhed. Det er nogle enkle råd, som mange allerede kender til, men som kan blive glemt, nedprioriteret eller som man kan opleve, at der ikke er overskud til i hverdagen. I ABC for mental sundhed arbejder vi også med at skabe de bedste rammer og betingelser for en lang række meningsfulde fællesskaber, aktiviteter og arrangementer, som alle kan være en del af eller selv tage initiativ til.

Så gør noget aktivt, gør noget sammen og gør noget meningsfuldt – det er ABC for mental sundhed. Lad os sammen tage det første eller næste skridt, for mental sundhed er noget, vi skaber sammen!

ABC for mental sundhed er en nytænkende indsats, der udfordrer det eksisterende fokus på risikogrupper og særligt udsatte – for mental sundhed er essentielt for os alle.

ABC for mental sundhed er den første forskningsbaserede indsats, der retter sig mod hele befolkningen, og den giver et nyt, positivt og handlingsorienteret fokus på mental sundhed, så det også omfatter alt det, der fremmer trivsel og styrker os som mennesker.

Mental sundhed gør os stærkere, og vi kan styrke trivslen sammen. Vi er alle sammen hverdagens helte, og selv med de små ting kan vi styrke vores egen og andres mentale sundhed. Ligesom latter smitter, så smitter trivsel også, og vores handlinger gør en forskel for os selv og vores omgivelser som ringe, der spreder sig i vandet.

Gør noget aktivt, gør noget sammen og gør noget meningsfuldt. Det er hovedbudskaberne i ABC for mental sundhed. Der er både noget, den enkelte kan gøre for sin egen og andres mentale sundhed, men det handler også om at skabe gode rammer og betingelser for, at så mange som muligt kan trives – mental sundhed er noget, vi skaber sammen!

Charlotte Meilstrup, Projektchef for ABC for mental sundhed