Baggrund for indsatsen

ABC for mental sundhed er den første forskningsbaserede mental sundhedsfremmende indsats, der retter sig mod hele befolkningen. ABC for mental sundhed tilbyder en arbejds- og forståelsesramme for mental sundhedsfremme, og der arbejdes overordnet set ud fra to ben:

  1. Folkeoplysning, der handler om at gøre befolkningen opmærksom på, hvad man selv kan gøre for at fremme egen og andres mentale sundhed.

  2. At skabe rammer og betingelser for at alle kan få noget og nogen at stå op til om morgenen, uanset deres udgangspunkt.

Mental sundhed er noget, vi skaber sammen

I de seneste år har der både i udlandet og i Danmark været øget fokus på befolkningens mentale sundhed. På både politisk- og forskningsniveau er der en stigende anerkendelse af, at mental sundhed har afgørende betydning for vores helbred og sundhed samt på vores evne til at klare os godt socialt, uddannelsesmæssigt og økonomisk. 

At have det godt, trives og fungere i hverdagen – kort sagt at være mentalt sund – er mindst lige så vigtigt som at være fysisk sund, da det fremmer livskvaliteten og fx modvirker depression og angst. Psykiske lidelser er en af de største sygdomsbyrder på verdensplan, og flere undersøgelser viser, at det fortsat går den forkerte vej i forhold til mental sundhed. Fx viser den seneste nationale sundhedsprofil fra 2021, at andelen af personer med lavt mentalt helbred er steget med 7,4% fra 2010 til 2021.

Mental sundhed er meget andet og mere end fravær af psykiske lidelser og stress. Mental sundhed handler også om at have følelsen af at høre til, af at have noget at stå op til om morgenen og af, at man bidrager med og til noget, der rækker ud over en selv.

I Danmark har vi primært fokuseret på behandling og målrettet forebyggelse. Imidlertid peger både nationale og internationale eksperter på, at hvis vores mål er at forbedre den mentale sundhed i befolkningen samt at knække kurven med det stigende antal psykiske lidelser, er vi på samfundsniveau nødt til at investere i og prioritere mental sundhedsfremme, som supplement til forebyggelse og behandling. Trods disse anbefalinger, samt at mental sundhed i 2014 for første gang indgik i regeringens mål for folkesundhed, er det i mange år stort set kun blevet ved retorikken. Og det vil ABC for mental sundhed lave om på.

Mental sundhed kan for mange være diffust og uhåndtérbart. Med ABC for mental sundhed skabes et fælles sprog og en arbejds- og forståelsesramme for arbejdet med mental sundhedsfremme, som gør det lettere at arbejde sammen om mental sundhed på tværs af sektorer og fagdiscipliner. ABC for mental sundhed har kogt forskning om, hvad der skaber og vedligeholder god mental sundhed ned til tre enkle pejlemærker: A) Gør noget aktivt, B) Gør noget sammen og C) Gør noget meningsfuldt.

I ABC for mental sundhed betragter vi mental sundhed som en kontinuerlig proces i livet, der foregår i samspil med omgivelserne. Vi kan således alle opleve perioder med bedre eller dårligere mental sundhed, alt efter hvad vi kommer ud for, og hvilke ressourcer, vi har til rådighed. 

Undersøgelser viser, at danskerne intuitivt godt ved, hvad der er vigtigt for deres mentale sundhed og trivsel, men mange glemmer at tillægge det betydning eller prioritere det i hverdagen. Et af målene med ABC for mental sundhed er derfor at skabe en fælles bevidsthed om mental sundhed, samt hvad vi kan gøre for at styrke vores egen og andres trivsel. Derudover ønsker indsatsen at motivere til handling samt at sikre de bedste betingelser for at få flere engageret i aktive og meningsfulde fællesskaber.

A: Gør noget aktivt
B: Gør noget sammen
C: Gør noget meningsfuldt

Partnerskabet ABC for mental sundhed

ABC for mental sundhed trækker på anbefalinger fra eksperter fra forskellige fagdiscipliner om hvad der skal til, hvis vi vil lykkes med at fremme mental sundhed på befolkningsniveau. Derfor er ABC for mental sundhed organiseret som et partnerskab på tværs af forskere, kommuner, foreninger, virksomheder og NGO'er, som alle arbejder ud fra den samme ramme og med de samme visioner. I ABC-partnerskabet arbejder vi bl.a. med at finde de bedste modeller for samarbejde, indsatser og kommunikation, der skal skabe bedre mental sundhed og trivsel. ABC for mental sundhed er en principbaseret tilgang og de indsatser, der gennemføres  har således ikke en fastlåst form, men skabes og udvikles i samarbejde mellem partnerskabets parter – og ikke mindst i samspil med borgerne, medlemmer osv. Følgeforskning bidrager til, at indsatsen hele tiden tilpasses og udbredes på det bedst tænkelige grundlag. Læs mere om partnerskabet og de enkelte partnere her.

Partnerskabet ABC for mental sundhed blev etableret i 2016 med støtte fra Nordea-fonden frem til 2021. I 2023 er partnerskabet støttet af Novo Nordisk Fonden og delvist af midler fra Finansloven. Fra 2024 er det støttet af midler fra Finansloven, som en del af aftalen om en 10-års plan for psykiatrien og mental sundhed

ABC for mental sundhed er inspireret af Act-Belong-Commit, som er udviklet ved Curtin University, Vestaustralien.