Hvorfor er mental sundhedsfremme værd at prioritere?
Det går den forkerte vej for danskernes mentale sundhed. Fra forskning ved vi, at mental sundhedsfremme betaler sig, og at det er afgørende at fremme viden om, hvad man selv kan gøre for at fremme egen og andres mentale sundhed - i befolkningen såvel som hos frontpersonale, frivillige, i organisationer, foreninger og kommuner. I partnerskabet ABC for mental sundhed arbejder vi bl.a. ud fra anbefalinger for mental sundhed fra Sundhedsstyrelsen, WHO og EU-kommissionen.
Forskning viser, at det at gøre noget aktivt, at gøre noget sammen og at gøre noget meningsfuldt fremmer livskvalitet, livstilfredshed og selvvurderet mental sundhed, reducerer risikoen for at udvikle depression, angst og nedsat kognitiv funktion samt risikoen for at udvikle alkoholproblemer. Læs mere her.
For at kunne arbejde med mental sundhedsfremme i praksis og på tværs af organisatoriske og faglige skel har vi konstateret, at der behov for en fælles forståelse af mental sundhed og for et fælles og enkelt sprog – kort sagt: der er behov for en fælles arbejds- og forståelsesramme. Det har vi bl.a. konstateret i evalueringen af kommunernes arbejde med implementering af forebyggelsespakkerne. Forebyggelsespakkerne er udviklet af Sundhedsstyrelsen og indeholder anbefalinger til kommunal sundhedsfremme og forebyggelse. De kan således bruges til at prioritere og planlægge indsatser på forskellige områder i kommunerne. Evalueringen viser, at pakken, der handler om mental sundhed, var sværere at implementere i praksis i forhold til dem for fx tobak og alkohol, fordi den var mindre konkret og håndgribelig.
ABC for mental sundhed bidrager med en konkret ramme til arbejdet med mental sundhedsfremme, som alle ABC-partnere omsætter og tilpasser lokalt, afhængigt af deres forskellige målgrupper og settings.
Hvis du vil læse mere om arbejdet i ABC for mental sundhed, kan du med fordel begynde med at læse denne bog: ABC for mental sundhed - Mental sundhedsfremme for alle.
Mange mennesker ved, hvordan de passer på deres fysiske sundhed, og der har været gennemført nationale kampagner med fokus på kost, rygning, alkohol og motion (det mange kender som KRAM-faktorer). ABC for mental sundhed kan ses som pendanten indenfor mental sundhed. ABC for mental sundhed peger således på de faktorer, det er vigtigt at have for øje, når man vil styrke mental sundhed. ABC-rammen danner grundlag for vores aktiviteter, kommunikation og uddannelser:
Citater fra arbejdet med ABC for mental sundhed
Jeg fornemmer, at medarbejdere fra andre centre i kommunen også begynder at se værdien af ABC-budskaberne og tager kontakt til os i Folkesundhed for at høre mere om ABC, og hvordan de kan arbejde med det. Så alt i alt synes jeg, at ABC for mental sundhed har gjort mental sundhedsfremme og forebyggelse til en størrelse, vi nemt kan forholde os til, samt en størrelse, som flere fagområder i kommunen kan se sig selv i.
Med så mange forskellige personligheder, fra mange forskellige organisationer, foreninger og kommuner, tvinger det os til at tænke ud af boksen. Det har skabt kreative tilgange til at arbejde med mental sundhed og mange af arrangementerne/oplæg/workshops er opstået på baggrund af samarbejdet i ABC partnerskabet.