25. oktober 2024

Kognitive problemer efter slagtilfælde skal opdages hurtigere

Bevilling

Et nyudviklet testredskab skal opdage kognitive problemer hos mennesker, som har været ramt af et slagtilfælde. Men hvor godt virker testredskabet egentlig? Det skal KU-forskere nu undersøge i et projekt, som støttes med en temabevilling fra DFF.

Hjerne. Foto: Jesse Orrico, Unsplash
Foto: Jesse Orrico, Unsplash

Cirka 12.000 danskere rammes årligt af en blødning eller en blodprop i hjernen – det man også kalder for et slagtilfælde. Det kan føre til forskellige fysiske handicap, såsom lammelse i den ene side af kroppen. Slagtilfældet kan også give kognitive handicap: problemer med sproget, hukommelsen, koncentrationen og evnen til at holde overblikket.

”Udfordringerne skal opdages inden patienterne bliver udskrevet fra hospitalet, så genoptræningen kan påbegyndes. Dog kan det være vanskeligt at opdage kognitive problemer, da de ofte er usynlige,” forklarer Ro J. Robotham, adjunkt ved Institut for Psykologi.

I et kommende forskningsprojekt skal Ro J. Robotham og forskerkollegaer undersøge et nyt testredskab, som er udviklet specifikt til at opdage kognitive problemer hos patienter med slagtilfælde.

Kan få stor betydning

Testredskabet, som hedder ”Oxford Cognitive Screen”, er hurtigt blevet populært blandt sundhedspersonale, da redskabet er let og hurtigt at anvende.

”Sundhedspersonale har brug for effektive værktøjer, der på kort tid kan identificere kognitive problemer hos en patient. Det nye testredskab har vundet indpas internationalt, men vi ved stadig meget lidt om, hvor godt redskabet egentlig fungerer,” fortæller Ro J. Robotham.

Ud over at vurdere testredskabets evne til at opdage kognitive problemer og forudsige deres udvikling, sigter forskningsprojektet mod at give præcise estimater af andelen af patienter, der på kort og lang sigt har kognitive problemer efter et slagtilfælde.

”Projektet kan få stor betydning ved at bidrage til, at kognitive problemer opdages tidligt, så patienterne hurtigst muligt får den helt rigtige behandling og dermed størst mulig chance for at komme sig,” vurderer Ro J. Robotham.

Forskningsprojektet, som hedder ”Detecting and predicting post-stroke cognitive impairments”, støttes af Danmarks Frie Forskningsfond med 3,2 mio. kr.

Kontakt

Ro J. Robotham
Tenure Track Adjunkt
Institut for Psykologi
Mail: jer@psy.ku.dk 
Telefon: 35 33 18 67

Simon Knokgaard Halskov
Presse- og kommunikationsrådgiver
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Mail: sih@samf.ku.dk 
Telefon: 93 56 53 29

Emner

Læs også