29. oktober 2024

Jagten på vores selvbevidstheds oprindelse

Bevilling

Hvordan bliver spædbørn bevidste om deres egen eksistens? Det spørgsmål vil professor Victoria Southgate opklare i et nyt projekt, som støttes af Danmarks Frie Forskningsfond.

Baby. Foto: Kinga Lopatin, Unsplash
Foto: Kinga Lopatin, Unsplash

Bevidstheden om vores egen eksistens er en afgørende del af den menneskelige bevidsthed. Selvbevidstheden er katalysator for vores trivsel såvel som lidelse, og den er central for vores evne til at forstå andre menneskers sind.

”Små børn fødes ikke med selvbevidsthed, men forskning antyder, at den udvikler sig omkring 18 måneders alderen,” forklarer Victoria Southgate, professor ved Institut for Psykologi.

Mens mange filosoffer har fremlagt teorier om, hvordan selvbevidstheden opstår, er der fortsat ingen viden om, hvordan spædbørn bliver selvbevidste.

”Det er ikke kun et spørgsmål om menneskelig bevidsthed. Det er også afgørende for at forstå bevidsthedsforstyrrelser, som opstår under udviklingen, og når man skal informere om bekymringer vedrørende selvbevidst kunstig intelligens,” fremhæver Victoria Southgate.

Kropslige signaler som fundament

I et nyt forskningsprojekt vil hun udføre første forsøg på at forbinde selvbevidsthed ved 18 måneder med meget tidlige, kropslige signaler hos 3 måneder gamle børn. Antagelsen er, at disse kropslige signaler danner et fundament til udvikling af selvbevidstheden.

”Vi vil teste spædbørn i en alder af 3, 9 og 18 måneder ved hjælp af både adfærds- og neurobilleddannelsesmetoder. Målet er at teste, hvordan den sociale udviklingskontekst – herunder den fysiske nærhed til omsorgspersonen – giver input, som spædbarnets hjerne kan udnytte til at generere bevidsthed om selvopståede signaler fra kroppen,” siger Victoria Southgate.

Projektet, som hedder ”The origins of self-awareness: Exploring the social modulation of interoceptive awareness in human infants”, vil give de første empiriske data, der relaterer tidlige kropslige signaler til senere konceptuel selvbevidsthed.

Danmarks Frie Forskningsfond støtter projektet med 3,2 mio. kr.

Kontakt

Victoria Southgate
Professor
Institut for Psykologi
Mail: victoria.southgate@psy.ku.dk 
Telefon: 35 33 43 40

Simon Knokgaard Halskov
Presse- og kommunikationsrådgiver
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Mail: sih@samf.ku.dk 
Telefon: 93 56 53 29

Emner

Læs også