29. marts 2022

Institut for Psykologi er partner på nyt projekt om ‘the Big Two’

ERC-BEVILLING

Med en bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd skal professor Jochen Gebauer fra Universität Mannheim og Københavns Universitet lede et nyt projekt, der vil undersøge, hvorfor ‘the Big Two’ – på engelsk agency and communion – er så grundlæggende i humanpsykologien.

Personlighed. Foto: Colourbox, Manop Phimsit
Foto: Colourbox, Manop Phimsit

For at kunne vurdere os selv og andre bruger vi normalt to grundlæggende personlighedsegenskaber, der i psykologien betegnes som ’acency’ og ’communion’. De to personlighedstræk kan oversættes i retning af handleevne og omgængelighed/ fællesskabsfølelse, og inden for psykologien har begreberne fået så stor betydning, at de ofte omtales som 'the Big Two'.

Men hvorfor er ’acency’ og ’communion’ så bestemmende for, hvordan vi tænker om os selv og andre?

Det spørgsmål får professor Jochen Gebauer sammen med kolleger fra universiteterne i Mannheim, København og Exeter nu mulighed for at undersøge gennem en bevilling på små 2 mio. euro fra Det Europæiske Forskningsråd. Det sker via det prestigefyldte Consolidator Grant-program, og målet er at udvikle og teste en ny teori om 'the Big Two' over de næste fem år.

”Det kan ikke være et tilfælde, at 'the Big Two' er så utroligt vigtig for os mennesker, når vi reflekterer over os selv og andre mennesker. Det må give os en evolutionær fordel at være særligt opmærksomme på netop disse to personlighedstræk,” forklarer Jochen Gebauer i en pressemeddelelse fra Universität Mannheim, hvor projektet er forankret.

Det tværfaglige forskerhold planlægger blandt andet at gennemføre særligt designede laboratorieforsøg og omfattende langstidssurveys. Projektet omfatter endvidere indhentning og analyse af store mængder data fra officielle statistikker og andre kilder.

Jochen Gebauer er professor på Mannheimer Zentrum für Europäische Sozialforschung (MZES) ved Universität Mannheim samt Institut for Psykologi, Københavns Universitet.

Læs også pressemeddelelsen fra Universität Mannheim: High EU Funding for Mannheim Psychologist Jochen Gebauer.

Læs mere om de seneste ERC-bevillinger

Fakta om ERC Consolidator Grants

  • Det Europæiske Forskningsråds Consolidator Grant støtter dygtige forskere i at konsolidere deres eget forskningsteam.
  • Man skal have en ph.d.-grad, der er mellem 7-12 år gammel for at søge dette legat.
  • For at være egnet skal man have flere vigtige publikationer som enten hovedforfatter eller uden ph.d.-vejleder.
  • Også på andre måder skal man demonstrere, at man har bidraget til sit forskningsfelt, f.eks. ved at have været inviteret som taler ved konferencer, at have modtaget priser osv.
  • Man skal minimum kunne dedikere 40 procent af sin arbejdstid til et ERC-projekt, og mindst 50 procent af arbejdstiden skal foregå i et EU-land eller et land, der er associeret med Horizon Europe.
  • Man kan søge om op til 2 mio. euro i op til fem år.

Læs mere på ERC's hjemmeside.

Kontakt

Jochen Gebauer
Professor

Mannheim Centre for European Social Research (MZES), Universität Mannheim
Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Email: j.gebauer@psy.ku.dk 
Dansk telefonnr.: +45 35 32 48 00
Tysk telefonnr.: +49 621 181 2826

Emner

Læs også