Hvilken rolle spiller musik i fremtidens psykedeliske behandling?
Psykolog Dea Siggaard Stenbæk skal med godt 2 mio. kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond undersøge, hvordan det påvirker raske forsøgspersoner at lytte til musik, når de modtager behandling med det psykedeliske stof psilocybin.
Brugen af psykedeliske stoffer til at lindre psykiske lidelser er et forskningsområde i hastig udvikling. Et vigtigt element i de interventioner, hvor forsøgspersonerne indtager stoffet psilocybin, er de omgivelser, som stoffet bliver indtaget i – og her spiller musik en vigtig rolle. Men præcis hvilken ved forskerne endnu ikke.
Det skal psykolog Dea Siggaard Stenbæk og kolleger fra Center for Psykedelisk Forskning nu undersøge med en bevilling på godt 2 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfonds Inge Lehmann-program.
Formålet med studiet er at teste, hvilken effekt musik har på forsøgspersonernes oplevelser, både mens de indtager stoffet psilocybin og tre måneder efter.
Tidligere undersøgelser peger på, at musik kan bruges til at støtte, strukturere og forløse følelser i den ændrede bevidsthedstilstand, der indtræder, når man indtager psilocybin – og dermed bidrage til at skabe en tryg og meningsfyldt oplevelse med stoffet. Det har dog ikke tidligere været undersøgt direkte. Derfor håber Dea Siggaard Stenbæk at resultaterne fra projektet kan bidrage til at udvikle nye behandlingsmuligheder og give fremtidens patienter, der skal behandles med psykedelisk terapi, så positiv en oplevelse med stoffet som muligt.
”Der er meget vi endnu ikke ved om, hvordan psykedeliske stoffer bedst administreres. Blandt andet ved vi ikke, hvilken effekt musik har på psilocybin-oplevelsen sammenlignet med oplevelsen uden musik. Kontrollerede studier af denne slags vil være afgørende for fremtidens behandlingsmodeller, hvis psilocybin opnår godkendelse til behandling af eksempelvis depression,” siger Dea Siggaard Stenbæk.
Om studiet
Studiet ’Is music a hidden therapist in psychedelic interventions?’ er et tværfagligt samarbejde mellem Neurobiologisk Forskningsenhed, Neurologisk (NRU) afdeling ved Rigshospitalet, og Institut for Psykologi ved Københavns Universitet. Centre for Psychedelic Research ved Imperial College London er international samarbejdspartner.
Studiet er støttet med 2.057.877 kroner af Danmarks Frie Forskningsfonds Inge Lehmann-program.
Programmet har til formål at fremme ligestillingen i danske forskningsmiljøer. Læs også fondens egen omtale af årets uddelinger: Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 110 millioner kroner under Inge Lehmann-programmet.
Kontakt
Lektor i psykologi Dea Siggaard Stenbæk
Mail: dea@psy.ku.dk
Telefon: +45 35 33 57 08