Forebyggelse af angst hos børn til forældre med angst
Angst vurderes til at være den hyppigst forekommende psykiske lidelse, hvor 350.000-400.000 voksne danskere har symptomer svarende til kriterierne for angst. Samtidigt ved vi, at der er en højere sandsynlighed for at børn udvikler angst, hvis deres forældre lider af angst, og at dette ikke skyldes en høj genetisk komponent. Projektets formål er at undersøge angstsymptomer hos børn af angste forældre, og om man ved hjælp af to workshops kan forebygge, at børn til angste forældre selv udvikler ængstelighed eller angst.
Forneden finder du et overblik over forskningsprojektet. Du kan vælge at læse mere om forskningsprojektet og tilmelde dig ved at klikke på linket for oven. Vi har også samlet de vigtigste oplysninger til dig forneden. Du er også velkommen at kontakte os på e-mail ved spørgsmål eller for at få yderligere information.
Angst vurderes til at være den hyppigst forekommende psykiske lidelse, hvor 350.000-400.000 voksne danskere har symptomer svarende til kriterierne for en angstlidelse. Angst kan komme til udtryk gennem kropslige symptomer, hvor man f.eks. oplever at få hjertebanken eller hoved- og mavepine; det kan påvirke ens tænkning, så man bl.a. har en tendens til at overestimere fare eller oplever ikke at kunne stoppe med at bekymre sig; og det kan påvirke ens adfærd, hvor man f.eks. undgår situationer, fordi man anser dem som værende farlige, eller man føler sig nødsaget til at gøre bestemte ting, fordi man ellers ville blive angst.
-
Projektet henvender sig til voksne som lider af angst og som har børn i alderen 6-12 år.
-
Som deltager i projektet må man gerne få hjælp til sin angst i form af enten samtaleterapi og/eller psykofarmaka (medicin).
-
Projektet henvender sig ikke til personer, der aktuelt er forstyrret af en bipolar lidelse eller en aktiv psykose, eller til personer som selv eller hvis barn har udviklingsmæssige eller intellektuelle vanskeligheder (f.eks. autismespektrum forstyrrelser).
-
Derudover henvender projektet sig ikke til familier, hvis barn modtager behandling for angst (f.eks. Cool Kids) sideløbende med deltagelse i forskningsprojektet.
Angst kan, på forskellig vis og i forskellige grader, påvirke en i ens hverdag og i familielivet. Ingen forælder, der lider af angst, ønsker dette for deres barn. Samtidigt ved vi, at der er en højere risiko for, at børn udvikler angst, hvis deres forældre lider af angst. Voksne med angst, der er forældre, kan være i tvivl om, hvad de kan gøre for at være gode rollemodeller og bidrage til, at deres børn trives og vokser op som selvsikre individer- uden angst. Der findes rigtig meget (nogle gange modstridende) information til forældre om børneopdragelse, som kan være svært at navigere i. Vores håb er, at vi kan opnå mere viden om udvikling af angst hos børn af en forælder, der selv lider af angst, og om angst hos disse børn kan forebygges.
-
Deltagelsen i projektet fordrer, at man udfylder et online spørgeskema indeholdende baggrundsoplysninger vedrørende blandt andet alder, køn, civilstatus, økonomi og uddannelse. Desuden vil man skulle udfylde spørgeskemaer omhandlende ens egen angst og adfærd som forældre, samt om eventuelle angstsymptomer hos ens barn. Varigheden af dette vil være ca. 20 minutter.
-
Derudover vil man skulle indgå i ca. 1-1,5 times online interview omhandlende eventuel angst og dertil relaterede problemer hos ens barn.
-
Interesserede forsøgsdeltagere vil blive kontaktet efter at have udfyldt det online spørgeskema, hvor der vil blive planlagt et online interview. Derefter vil man blive orienteret om, hvilken gruppe man er blev udvalgt til at indgå i.
-
Workshops-gruppe: Hvis du bliver tildelt denne gruppe, inviteres du til at tage del i to workshops. Det forventes at du deltager ved begge workshops. Deltagelse i workshopsne giver dig viden om, hvordan du selv ved hjælp af få ændringer, kan tilpasse egne tanker og egen adfærd, så du understøtter modig adfærd hos dit barn. Workshopsne foregår i grupper med cirka 8 andre forældre med angst, og er ledet af en klinisk psykolog med erfaring indenfor både angst og kognitiv adfærdsterapi. Workshopsne finder sted om eftermiddagen kl. 13-16 i København på Center for Angst, Øster Farimagsgade 2A, 1353 Kbh. K.
-
Kontrolgruppe: Hvis du bliver tildelt denne gruppe, vil du få tilsendt et gavekort til Nordisk Film til en værdi af 400 kr. samt det materiale workshopgruppen har modtaget. Du vil modtage dette efter at have taget del i den sidste del af undersøgelsen.
-
-
Et år efter vil begge dele af undersøgelsen blive gentaget (spørgeskema og online interview).
Forskere
Navn | Titel | |
---|---|---|
Irene Lundkvist-Houndoumadi | Postdoc |
|
Monika Anna Walczak | Tenure Track Adjunkt |
|
Sonja Breinholst | Lektor |
|
Støttet af
At fremme selvsikre børn og styrke trivsel - Forebyggelse af angst hos børn til forældre med angst har modtaget en toårig samfinansiering fra PFA Pension.
Periode: 1. januar 2025-31. december 2026.
Kontakt
PI: Sonja Breinholst
Co-PI: Monika Walczak