AiD Projektet (ATTACHTM i Danmark)
Projektet afprøver og evaluerer, hvordan forældreprogrammet ATTACHTM (Attachment and Child Health) kan fremme trivsel og udvikling hos udsatte børn og deres forældre i danske kommuner.
AiD Projektet (ATTACHTM i Danmark) er et samarbejde mellem Nationalt Videnscenter for Tidlig Indsats og Familieforskning (CIF), Dr. Martha Hart og Dr. Nicole Letourneau fra University of Calgary samt familiebehandlingsenheder i tre kommuner: Gribskov, Hvidovre og Høje-Taastrup.
ATTACHTM er et program, der retter sig mod forældre med 0-6-årige børn, der lever i en hverdag præget af forskellige stressorer (som f.eks. psykiske udfordringer, misbrug, kriminalitet og fattigdom). Programmet er udviklet af Dr. Martha Hart og Dr. Nicole Letourneau fra University of Calgary, Canada. Formålet med ATTACHTM er at styrke forælder-barn relationen og børnenes trivsel og udvikling. Dette gøres ved at arbejde målrettet med forældrenes evne til refleksiv funktion, dvs. evnen til at reflektere over tanker, følelser, intentioner mm. hos barnet og forældrene selv, da netop denne evne har vist sig at være særlig vigtig for at styrke forældres kompetencer og forælder-barn relationen. ATTACHTM er blevet evalueret i grupper af udsatte familier i Canada og har vist positive effekter på forskellige aspekter af forældres og deres børns trivsel samt på kvaliteten af forælder-barn samspillet.
Projektet er et pilotforsøg, der har til formål at:
- Undersøge og evaluere projektets metoder og procedurer i forhold til gennemførbarhed og implementering i kommunal praksis.
- Undersøge effekten af forældreprogrammet ATTACHTM på forældres og deres børn trivsel.
Ambitionen er at bruge viden fra pilotprojektet til at udarbejde en model, som kan bruges til fremtidig skalering af projektet og indsatsen på tværs af flere kommuner.
Projektet gennemføres som et pilotprojekt, der består af flere faser:
Fase 1: Juni 2024 - december 2024
Tilpasning af ATTACHTM til dansk kontekst, efteruddannelse af forskningsgruppen i programmet og gennemførelse af pilot 1 med familier for afprøvning af programmet og forskningsprocedurer.
Fase 2: Januar 2025 - juni 2025
Efteruddannelse af kommunale facilitatorer i ATTACHTM og gennemførelse af pilot 2 med familier, der er henvist til behandling i den kommunale familiebehandlingsenhed.
Fase 3: August 2025 - december 2026
Randomiseret-kontrolleret pilotforsøg (lodtrækningsforsøg), hvor effekten af ATTACHTM sammenlignes med den behandling der normalt tilbydes i de kommunale familiebehandlingsenheder.
Gennem alle faser vil vi undersøge, hvordan deltagelse i selve projektet samt ATTACH-programmet opleves af både forældrene, behandlerne og ledere. Vi vil bruge både spørgeskemaer, videooptagelser samt interviews til at indsamle viden og sammenligne effekten af ATTACHTM med andre indsatser i kommunalt regi.
ATTACHTM retter sig mod forældre til børn i 0-6-årsalderen og fokuserer på at forbedre forælderens refleksive funktion. Man arbejder derfor specifikt med træning af evnen til at reflektere over tanker og følelser, både hos en selv, ens barn og andre personer. Et ATTACHTM-program består af 10 sessioner af cirka 1 times varighed. Programmet tilbydes til én forælder ad gangen, men ved to af sessionerne inviteres en medforælder, eller anden person, som kan støtte forælderen i sit forældreskab (f.eks. en bedsteforælder, søskende, ven, anden fagperson), til at deltage. Hver session involverer en gennemgang af en videooptagelse af fri-leg (3 minutter) med forælderen og barnet. Udover videogennemgang indebærer en session også refleksion over et hypotetisk hverdagsscenarie og en udfordrende situation fra forælderens egen hverdag.
Læs mere om programmet på den canadiske hjemmeside (på engelsk).
Kunne du som forælder være interesseret i at deltage i pilot-projektet og få et forløb med forældreprogrammet ATTACHTM?
Fra august - december 2024 forløber projektets første pilotfase. Her skal en gruppe psykologer lave et ATTACHTM forløb med forældre.
Formålet med denne pilot er:
- At afprøve hvordan projektets metoder og procedurer opleves af forældre. F.eks. hvordan det er at deltage i dataindsamling med spørgeskemaer og videooptagelse samt selve forældreprogrammet ATTACHTM.
- At måle om forældreprogrammet ATTACHTM styrker forældres og deres børns trivsel.
Hvem kan deltage i pilotprojektet, august - december 2024?
I denne del af projektet er det dig som forælder, der henvender dig til projektgruppen, hvis du ønsker at deltage i et ATTACHTM-forløb og dertilhørende dataindsamling.
Dine forudsætninger for deltagelse er:
- Du er over 18 år gammel
- Du har et barn på mellem 0-6 år
- Du oplever udfordringer og konflikter i relationen til dit barn, f.eks. kan du have svært ved at forstå og håndtere dit barns adfærd
- Du forstår og taler dansk
- Ved fælles forældremyndighed skal begge forældre give samtykke til deltagelse. Dette også selvom du deltager i projektet alene med dit barn. Det skyldes, at vi indsamler data på dit barn også, hvilket kræver samtykke fra begge myndighedsforældre.
Hvis du er interesseret, kan du kontakte projektleder Katrine Wendelboe (katrine.isabella.wendelboe@psy.ku.dk) eller projektejer Johanne Smith-Nielsen (johanne.smith-nielsen@psy.ku.dk) og afklare, om ATTACHTM er noget for dig.
Læs mere om, hvad din deltagelse i pilotprojektet vil indebære.
Johanne Smith-Nielsen |
Johanne er den overordnede leder af AiD, og står bl.a. for planlægning af projektet, udførelse, samt undervisning og supervision af ATTACH-facilitatorer. |
Katrine Wendelboe |
Katrine er den daglige leder af AiD, og står bl.a. for planlægning af projektet, udførelse, dataindsamling og koordinering med lokale behandlingsenheder og deltagende familier. Derudover kommer Katrine også til at undervise og supervisere ATTACH-facilitatorer. |
Amanda Frees |
Amanda står bl.a. for dataindsamling med deltagende familier og for uddannelse og supervision af ATTACH-facilitatorer. Derudover kommer Amanda også til særligt at fokusere på at evaluering af implementeringen af ATTACH i kommunerne. |
Laura Støve
|
Laura kommer til at stå for bl.a. dataindsamling med deltagende familier og for datakodning. |
Dr. Nicole Letourneau Udvikler af ATTACHTM, professor, University of Calgary, Canada |
|
Dr. Martha Hart Udvikler af ATTACHTM, forsker, University of Calgary, Canada |
Andre medlemmer af projektgruppen
- Mette Skovgaard Væver, professor, autoriseret psykolog, leder af Nationalt Videnscenter for Tidlig Indsats og Familieforskning (CIF), Københavns Universitet
- Sophie Juul, adjunkt, autoriseret psykolog, Copenhagen Trial Unit og Københavns Universitet
- Signe Vangkilde, professor, psykolog, Københavns Universitet
- Dr. Sarah Merrill, adjunkt, University of Massachusetts Lowell
Om projektet
Projektet løber fra sommeren 2024 til foråret 2028.
Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.