Om EPIC
I 2022 brugte det offentlige op mod 275 millioner kroner på den danske tilskudsordning til psykologbehandling i den danske praksissektor, og samtidig nåede ventetiderne til psykologbehandling i 2021 nye højder med et landsgennemsnit på over fire måneder. Både udgifterne til og efterspørgslen efter den offentligt understøttede psykologbehandling i Danmark kan altså siges at være på sit højeste.
Alligevel findes der ikke undersøgelser af, hvor effektiv behandlingen under den danske tilskudsordning til psykologhjælp er sammenlignet med placering på en venteliste. Der findes heller ikke studier af, om den psykoterapeutiske metode, psykologen anvender, eller andre forhold ved klienten, psykologen eller terapien, har betydning for udbyttet af behandlingen i praksissektoren. Mere viden på dette område ville kunne gøre psykologbehandlingen endnu mere hjælpsom og bedst muligt tilpasset til den enkelte klient.
Endelig mangler der viden om, hvordan symptomerne udvikler sig hos patienter på venteliste, og hvilke klienter, der er i særlig risiko for at opleve en forværring på ventelisten. Med historisk lange ventetider er denne viden vigtigere end nogensinde og kan hjælpe til med at optimere ventelisterne i praksissektoren.
I samarbejde med danske ydernummerpsykologer og deres klienter, som bidrager med data vedrørende dem selv og deres behandling, forsøger EPIC at belyse disse spørgsmål.
EPIC er blevet godkendt af den Forskningsetiske Komité ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.
Opbevaringen og anonymiseringen af spørgeskemaerne i EPIC sker i henhold til gældende lovgivning, og projektet har fået godkendelse af datasikkerheden fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.
Både psykologernes og klienternes besvarelser er helt anonymiserede over for forskergruppen i EPIC, og psykologen har ikke adgang til klientens besvarelser af spørgeskemaerne.
EPIC udføres i et samarbejde mellem Institut for Psykologi ved Københavns Universitet og Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aalborg Universitet. EPIC-projektets forskergruppe består af Carsten Hjorthøj, Jan Nielsen, Ole Karkov Østergård, Celia Faye Jacobsen og Stig Poulsen, som er projektleder.