Magnus Malthe Roskjær Biilmann

Magnus Malthe Roskjær Biilmann

Gæsteforsker

Min forskning omhandler hvordan professionelle, der arbejder med børn direkte eller indirekte håndterer mistanke om seksuelle overgreb på børn.

At ’håndtere’ en mistanke om overgreb betyder i denne sammenhæng ikke konkrete adfærdsmæssige handlinger eller initiativer; ’hvordan man bør handle’-  eller ’hvordan man ikke bør handle’ ud fra normative eller juridiske parametre. Dog er det af interesse, hvad og hvordan professionelle tænker over, hvilke parametre, der spiller ind, når man skal håndtere en mistanke om seksuelle overgreb. ’Håndterer’ refererer i dette projekt til en håndtering på et psykologisk niveau.

Jeg undersøger hvordan forskellige professionelle (individer) divergerer i deres måde at håndtere mistanke om seksuelle overgreb på børn via kvalitative forskningsmetoder (som udgangspunkt via interview), og målet er at inkludere et komparativt element for at se i hvilken grad forskellige professionelle håndterer ’mistanke’ på hhv. lignende og forskellige måder. Det er en hypotese, at der vil være forskelligheder i håndteringen: For det første i kraft af individuelle forskelligheder men også pga. de forskellige professionelle roller, de udfører ift. børnene, og pga. forskellige institutionelle logikker de er underlagt og indgår i. Det komparative element inkluderet med henblik på at vise kvalitative dynamikker på tværs af individer og professioner, men også med henblik på at anskueliggøre eksemplariske tilfælde. Med ’eksemplarisk’ menes der noget der er udgør et eksempel på ’noget’, en ’forekomst’ eller en illustration af et typisk fænomen. Hvad jeg i dette nærværende studie håber på at eksemplificere, foruden hvordan professionelle håndterer mistanke om seksuelle overgreb på børn, er, hvordan folk håndterer eller relaterer til seksualitet på et mere generelt plan.

Det teoretiske fundament for min forskning kan placeres inden for psykoanalysen. De to teoretikere, Jean Laplanche og Jacques Lacan har en prominent position ift. mit konceptuelle arbejde, da deres teoretiseringer indeholder frugtbare begreber til at undersøge feltet omkring seksuelle overgreb og mistanke. Jeg arbejder med centrale begreber som seksuelle traumer, det ubevidste, fantasi, symptomer og deres udtryk, forførelse, andethed, identifikation og viden.  

Samarbejdspartnere

  • Mattias Desmet, Professor, Department of Psychoanalysis and Clinical Consulting, Ghent University.

  • Cathrine Bjørnholt Michaelsen, Post.doc, Department of Management Politics and Philosophy, Copenhagen Business School.

  • Kristian Olesen Toft, PhD. Institut for Engelsk Germansk og Romans, Københavns Universitet.

ID: 135836160