Rita Fjeldsted forsvarer sin ph.d.-afhandling

Titel

"Traumatiserende livshændelser og selvmordsadfærd".

Tid og sted

4. oktober 2021 kl. 13.

Forsvaret foregår på CSS, lokale 2.2.55, Øster Farimagsgade 5, 1353 København K.

Forsvaret vil også være tilgængeligt på Zoom.

Klik her for at deltage.

Kode: 383205.

Bedømmelseskomité

  • Klinisk lektor August Gabriel Wang, Københavns Universitet, Danmark (formand)

  • Professor Siri Thoresen, Nasjonalt Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Norge

  • Klinisk professor Elsebeth Stenager, Syddansk Universitet, Danmark

Vejledere

  • Professor emeritus Tom Teasdale, Institut for Psykologi, Københavns Universitet

  • Seniorforsker Bo Bach, Psykiatrisk Klinik Slagelse

Abstract

En stigende mængde forskning har indenfor de seneste årtier påvist omfattende negative følger af især tidlig og kompleks psykologisk traumatisering, og målet med dette studie har været at belyse følgerne af udsættelse for traumer og stressbelastende hændelser gennem livet, samt at anskueliggøre betydningen heraf i forhold til selvmordsforsøg i åbne psykiatriske populationer og selvmord i den almene danske befolkning.

Til formålet blev gennemført to case-control studier med grupper af ambulante patienter med og uden historik med selvmordsforsøg. I studie 1 blev flere i forvejen anvendte assessmentredskaber testet i forhold til disse redskabers evne til at skelne mellem de to grupper, mens der i studie 2 anvendtes en elektronisk baseret spørgeskemaundersøgelse rettet mod nyvisiterede patienter. Tredje studie var et epidemiologisk registerstudie i den danske befolkning med fokus på forud identificerede stressbelastende livshændelser forbundet med forekomst af selvmord.

Der fremkom i forbindelse med lave inklusionsrater kun få signifikante fund i studie 1, mens der i studie 2 fandtes signifikant højere forekomst af udsættelse for barndomstraumer i gruppen med selvmordsforsøg. Som screeningsredskab vurderedes CTQ (total scores) at være på grænsen eller lidt under det acceptabelt anvendelige i klinisk sammenhæng. I studie 3 fandtes for cases, der døde ved selvmord signifikant forhøjede forekomster af udsættelse for udvalgte stressbelastende livshændelser.

Til trods for begrænsninger, så viser de samlede resultater at supplere og understøtte hinanden, og sammenhængen mellem tidlig traumeudsættelse/ udsættelse for stressbelastende livshændelser og selvmordsrisiko er belyst såvel på patientniveau som befolkningsniveau.