Ofte stillede spørgsmål

Hvad indebærer det at deltage i et studie ? 

Vi har mange forskellige studier i Center for Småbørns Kognition og hver af dem er designet til at besvare forskellige spørgsmål. Derfor bruger vi også mange forskellige metoder. I mange af vores studier leger vi med børnene og ser hvorledes de responderer på vores spørgsmål eller instruktioner. Fx kan forsøgslederen gemme et stykke legetøj i en blandt flere bokse og bede barnet om at lede efter det. Ligeledes er der forsøg hvor vi observerer barnet kopier forsøgslederen når denne laver bestemte bevægelser. I andre af vores studier bruger vi eye-tracking eller hjerne skanning for at kortlægge hvordan børn bearbejder information. I disse studier viser vi ofte børnene en kort film vi har designet til formålet og ser på hvor de kigger hen eller hvorledes deres hjerne reagerer på filmen. Har I overvejet at deltage i et studie, vil I altid blive informeret omkring det aktuelle studie inden I deltager og I vil være sammen med jeres barn under hele processen. 

Hvor lang tid tager det at deltage?

Selve undersøgelsen tager normalt omkring 5-10 minutter. Vi sætter dog en time af, således at hvis jeres barn sover når I kommer eller skal mades, er der tid til dette. I den indledende overskydende tid kan I stille spørgsmål, og vi vil bruge lidt tid på at fortælle om studiet og forklare proceduren inden selve undersøgelsen.

Hvordan deltager jeg i et studie?

Ønsker du at deltage i et af vores studier skal du trykke på ”Deltag”-knappen på vores forside. Du kan ligeledes skrive en mail eller ringe til os og fortælle at du og dit barn ønsker at deltage i vores studie. Når du er skrevet op i vores database vil vi kontakte jer så snart vi har et studie hvor dit barn har den helt rigtige alder. Hvis I stadig ønsker at deltage, finder vi sammen en dag og et tidspunkt hvor det kan passer jer at komme forbi.  

Hvor mange besøg drejer det sig som ?

Som udgangspunkt drejer det sig kun om ét besøg. Afhængig af dit barns alder, foretages der muligvis flere studier under et besøg, men som regel skal I kun møde op én gang. Når vi har et studie der passer til jeres barns alder, ringer vi til jer og vi aftaler i fællesskab hvornår I kommer ind. Det kan ske, med jeres tilladelse, at vi ringer til jer igen og tilbyder jer at komme ind til et andet forsøg, uafhængig af det første. I er altid velkomne til at sige nej til at være med og I bestemmer hvor mange forsøg og dermed hvor mange studier I ønsker at være med i. I enkelte tilfælde kan vi have studier der kræver at I møder op flere gange over en periode, med i dette tilfælde vil vi informere jer fra starten, og i kan så overveje om det er noget I ønsker at være med i.

Hvor længe beholder I informationerne om mit barn?

Vi beholder informationerne omkring dit barn i 5 år. Du er dog altid velkomne til at kontakte os og bede os om at slette de informationer vi har omkring dit barn.  

Må jeg tage mine andre børn med?

Du er altid velkommen til at tage alle dine børn med, når I deltager i et studie hos os. Hvis du i forvejen informerer os om, at du medbringer flere børn end der skal testes, vil vi sørge for at en af vores ansatte er der til at lege med de børn der ikke skal testes. Vi har et legerum lige ved siden af undersøgelsesrummet hvor de kan være.

Hvad bidrager forskningen til?

Det overordnede mål for vores forskning er at forstå småbørns mentale processer. Når vi undersøger børnene kigger vi kun på dem som en gruppe og ikke som individelle børn. Altså kigger vi fx på hvorledes børn i alderen fra 3-6år bearbejder forskellige informationer og ikke hvorledes det enkelte barn bearbejder informationer. Småbørn varierer nemlig meget i deres udvikling og adfærd og derfor er vi kun interesseret i det overordnede mønstre. Når et studie er afsluttet vil vi rapporterer dette fund til de forældre hvis børn har deltaget.  

Hvordan fik I fat i min email?

Dansk lovgivning tillader at forskere i særlige tilfælde kan få adgang til kontakt information på danske statsborgere. For at få tilgang til sådanne informationer skal vi overholde lovgivningen omkring persondata beskyttelse.   

Er jeres forskning godkendt?

Ja, vores forskning er godkendt af Det Etiske råd ved Købehavns Universitet samt Det Europæiske Forskningsråd.

Hvem foretager undersøgelserne?

Alle studier bliver foretaget af PhD studerende eller Post-doc forskere samt en dansktalende videnskabelig assistent. De er alle blevet trænet i at foretage undersøgelser med børn og vil sørge for at underholde dit barn under selve undersøgelsen. Vi er et internationalt forskningscentre og derfor snakke vi både dansk og engelsk.

Hvor ligger Center for Småbørn Kognition?

Center for Småbørns Kognition ligger på 5. sal på Institut for Psykologi. Instituttet ligger på hjørnet af  Øster Farimagsgade and Gothersgade, tæt  ved Nørreport  station.    Kommer   I    i    bil,   er    der    parkeringspladser       instituttet, som I kan benytte gratis. Det er muligt at tage elevatoren op til 5sal, hvor vores venteværelse ligger. Når I ankommer vi en af vores ansatte tage imod jer ved hovedindgangen og følge jer op til vores center.